Genealogía doméstica

Genealogistas entre tulipanes

GENEALOGISTAS ENTRE TULIPANES

Desde el lejano Reino de los Países Bajos, nuestro colega genealogista Richard de Grood ha tenido a bien traducir a la lengua de Johan Neeskens y Rembrandt uno de nuestros artículos más leídos en Hojas de Boj. Hablamos de ‘Tipos de genealogistas. Pasen y lean…’ Su versión holandesa salió publicada en la edición del pasado mes de junio de la revista de la Asociación Holandesa de Genealogía (NGV) de la region de Brabant. Lo dicho, de la Vega de Valencia al Koninkrijk der Nederlanden. Pasen y lean.

Mijn vrienden van de Behavioral Analysis Unit van de FBI hebben mij een aantekenboek gegeven waarin de verschillende profielen beschreven worden van de genealogen die ze bij hun onderzoeken zoal tegenkomen zijn. Hier geef ik een uittreksel van de “Cuantico papers” … (Dit is waar de muziek moet klinken van de serie ‘Criminal Minds ‘…)

De erudiete genealoog
Dit type is meer aanwezig dan men zou denken. Sommigen zijn oud en hebben volgroeide baarden. Je herkent ze omdat ze alles weten. Zelfs latijn. Je komt ze tegen in alle archieven die je bezoekt, ongeacht het moment van de dag. Als ze je uitnodigen voor een kop koffie wordt die koffie koud door het hun onuitputtelijke verhalen vol anekdotes. Ze zijn meestal niet erg goed thuis in de nieuwe technologieën. Ze hebben altijd een schoudertas en nooit een rugzak.

De marxistische genealoog
Dit type verdedigt de klassenstrijd. Meestal hebben ze een universitaire opleiding in geschiedenis of politicologie. Ze hebben een onverzorgde baard en vaak een wilde haardos of een paardenstaart. Ze zijn consciëntieus en ordelijk in hun onderzoek. Iedere vondst bevestigt voor hen dat het volk altijd onderdrukt werd door de heersende klassen. Hoe verder terug in de tijd, hoe meer aanwijzingen daarvoor. Ze hebben een rugzak en zijn met de fiets.

De “Gollum” genealoog
Ook bekend als de ‘Smeagol’ genealoog, naar de tragische maar ook boosaardige figuur uit “In de Ban van de Ring” van Tolkien. Hun enige motto en drijfveer is hun genealogische “schat” goed te beschermen. Ze doen hun onderzoek in het geniep en zijn per definitie niet solidair. Je zal ze nooit betrappen op het delen van gegevens van hun voorouders. Op een internet forum kwam ik een van hen tegen. Zijn bericht was ongeveer als volgt: «Stuur me ALLES wat je hebt onderzocht over deze naam en als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het je zal interesseren, dan zal ik het je sturen.” Als je hen hun asociaal gedraag verwijt, dan verdwijnen ze spoorloos. Niemand is ze ooit in een archief tegengekomen. Ze leven verborgen op internet.

De Dommel genealoog
Lijkt op de rivier de Dommel. Precies zo!. Ze verschijnen en verdwijnen. Ze plaatsen op internet bijvoorbeeld een bericht dat ongeveer luidt: “Wie kan mij helpen met het vinden van familieleden van Franciscus Andreas Wilhelmus van der Zijden-De Wit”. Als je ze antwoordt en jouw gegevens van de familie |Van der Zijden- De Wit toestuurt, nadat je een paar dagen bezig bent geweest om een goed gedocumenteerde email te maken, krijg je geen antwoord en geen bedankje. Ze blijven muisstil op het forum. Zes maanden of een jaar later zie je dan op een ander genealogisch forum het volgende bericht: «Dringend hulp gevraagd. Zoek familieleden van Franciscus Andreas Wilhelmus van der Zijden-De Wit»…

De pantoffel genealoog
Dit soort verlaat nooit zijn huis. Het onderzoekt alles in kamerjas. Ze denken dat alles op internet te vinden is. Gewoonlijk komen ze met vragen zoals: “Kunt u mij de webpagina geven van de familie Aartsen?” of ” Op welke site vind ik de volkstelling van 1861 van Lieshout?” Hun favoriete slogan is «… en stuur het naar mijn privé – emailadres”.

De openhartige genealoog
Dit soort is jong, onschuldig en verbijsterd. Je raakt altijd sprakeloos van hun vragen; «Ik heb telefoonnummer, adres en emailadres van het archief van Den Bosch, maar ik weet de openingstijden niet. Weet iemand die? «. Het toppunt is maar al te vaak «Hoe kan ik te weten komen waar mijn ouders geboren zijn?» Of laatst nog «Heeft iemand een Willem van Gerwen in Oirschot in zijn stamboom» Of net zo’n vraag: “Is er een Jan de Bruin geboren in de Kempen”

De Diogenes genealoog
Deze verzamelen alles wat ze tegenkomen Volkstellingen, blogs, kranten, boeken, stambomen,… Het maakt niet uit in welke vorm: pdf-formaat, op papier of gesneden in brons. Ze verzamelen en verzamelen, want «wie weet wanneer het van pas komt», maar ze slagen er niet in om verder te komen met hun onderzoek dan hun eigen overgrootouders. Ze hebben meters mappen, rijen archiefkasten en stapels harde schijven van terabytes. Ze aarzelen geen seconde om hun enorme genealogische opslagplaats te delen.

De vals spelende genealoog
Zijn naam is Jan Vogels en hij heeft het gefikst om met succes de familie Vogels uit Leeuwarden de koppelen aan de familie Vogels uit Bergen op Zoom, ook al zitten er een paar eeuwen tussen. Het raakt hem weinig dat er geen documenten zijn die dat verband onderbouwen. «Als het Vogels zijn, dan zijn zij familie van mij» denkt hij tevreden. Hij bestrijdt elke wetenschappelijke methode met zijn favoriete motto «ik kook het en ik eet het op.»

De folio genealoog
Hij zit vast in de twintigste eeuw. Hij gebruikt vellen papier en wantrouwt nieuwe technieken. «Waarom zou ik een computer willen als die later mijn gegevens kan kwijtraken?» is zijn redenatie. Aangezien hij nooit een paar keer F5- F5- F5 doet, oftewel vernieuwen, voor zijn manier van leven, komt er ooit een dag dat zijn voorouders moderner zijn dan hij. Ook dit type is sympathiek en vertederend.

De gadget genealoog
Dit is de tegenhanger van het vorige soort. Hij heeft zijn stamboom altijd bij de hand op zijn iPad, of zijn iPhone of android telefoon, zijn PC of ultrabook, en andere nieuwe gadgets. Hij heeft alle genealogische software programma’s die je op de markt kunt vinden, in het Engels, Nederlands of zelfs dode talen. Hij twittert en blogt en is moderator van een forum, beheerder van een website, redacteur van een digitaal magazine en webmaster van het universum. Hij heeft kinderen, een vriendin of vrouw, en loopt op zaterdagmiddagen met de hond langs het oude kanaal.

Mocht u een van deze mensen op straat tegenkomen, wees dan niet bang, ze zijn onschadelijk. Er zijn er ook niet zoveel van, en je komt ze zelden in grote groepen tegen. Het zijn beste mensen. Genealogen zijn een uitstervend ras, dat we moeten koesteren Deze ironische beschrijvingen kloppen niet voor de volle honderd procent en veel genealogen hebben kenmerken van meerdere van deze profielen Mocht iemand zich herkend hebben in een van deze profielen, neem dat dan met humor.

(vrij vertaald uit het Spaans door Richard de Grood)

Post Scriptum: El cuadro que ilustra estas líneas, ‘Holländische Familie’, es obra del pintor holandés Pieter de Hooch (1629-1684). El lienzo data de 1662 y permanece expuesto en la Academia de Bellas Artes de Viena.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.